Снимка:  PexelsЕдин и същи търговец на лекарства да не може

...
Снимка:  PexelsЕдин и същи търговец на лекарства да не може
Коментари Харесай

Дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки, решиха депутатите

Снимка:  Pexels

Един и същи търговец на медикаменти да не може да има по едно и също време позволение за търговия на дребно с лекарства, т.е. да е притежател на аптека, и позволение за търговия на едро, т.е. да е дистрибутор. Това взеха решение депутатите, които през днешния ден гледат на второ четене промени в закона за медикаментите. Целта е по този начин да се обезпечи конкуренция сред участниците на пазара, оповестява " 24 часа ".

Забраната да важи и за обвързваните с търговците лица по смисъла на комерсиалния закон, изиска обаче депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

„ Така написан, текстът оставя малка врата още веднъж да се основават вериги посредством свързани с обещано лице хора “, стимулира предлагането си той и добави, че Българският фармацевтичен съюз също изискал това в допълнение конкретизиране, още при разглеждането на проектозакона на второ четене в Комисията по опазване на здравето.

Търговците на едро да не могат да откриват и дрогерии пък изиска като допълнение към предлагането сътрудника му Валентина Найденова.

„ Така там няма да могат да се продават медикаменти без лекарско наставление “, изясни тя повода за допълнението. И двете оферти обаче не бяха призната.

Разгорещен спор измежду депутатите провокираха наредбите за основаване на Национална аптечна карта. Целта на основаването ѝ е да дефинира потребностите на популацията от достъп до медикаменти и обезпечаването на аптеки там, където не доближават.

Според в началото препоръчаните промени, се предвиждаше в обитаемоте места с дефицит на аптеки, наличните притежатели да бъдат подтиквани да разкриват обект на втори и трети адрес при облекчени за тях условия, само че депутатите не одобриха това предложение.

За решение на казуса с дефицита от Българска социалистическа партия предложиха на лечебните заведения да се позволи да отворят болнична аптека и за жителите, която да работи непрекъснато, само че това предложение също не беше признато.

„ Трябва народен правилник за разкриване, битие и брой на аптеките във всяко обитаемо място. Дотогава всички клаузи на този закон и на Националната аптечна карта няма да улеснят достъпа до медикаменти “, разяснява проф. Михайлов.

След 30-минутна отмора и спиране за чуване на вътрешния министър Младен Маринов за обстановката в страната след митингите, гласуването на законопроекта продължи. Очаква се да се одобри и опцията на пациенти, които страдат от заболяване, за което липсва опция за лекуване или всички вероятни налични лекарства не са повлияли, лекарите да могат да изписват медикаменти, за които към момента няма цялостни данни, че могат да повлияят. Това са лекарства, които са минали клинични изследвания и са позволени за приложимост у нас, само че ще бъдат прилагани за заболяване, което не участва в характерността им с показания. Условието е да има задоволително научни показани за резултата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР